Employer Branding или работодателска марка насред криза

“Работодателят като марка” беше тема на конференцията на БАУРЧР на 14 ноември 2008 г. Около 250 души присъстващи подкрепиха нуждата от Employer branding. Имаше и специална награда за Изграждане на работодателска марка, която спечели Нестле България. Съвсем заслужено между другото, макар че и подгласниците (мисля Кока-кола и Авенди бяха) се справиха отлично.

Само след няколко месеца вече бяхме затънали до ушите в кризата и темата изчезна от разговорите. Ставаше дума за спестяване, освобождаване и други неприятни думички.
Година и половина по-късно все още сме в криза и посвикнахме с нея. Лошите думички все още са модерни: финанси, бюджети, ограничаване. Даже детето ми изпрати красноречив SMS от морето: „pari 0”. :)

Какво обаче е животът без малко предизвикателства? Решихме да въведем услуга за Employer branding в Тигъра. Идеята е да покажем кои са стойностните фирми на пазара на труда, да им дадем шанс да разкажат за себе си като работодатели. И да дадем на търсещите работа източник за намиране на такава информация. Всъщност честният, прозрачен и почтен пазар на труда е това, което винаги сме искали и за което винаги сме се борили. Без фалшиви обяви, без дезинформация и без дискриминация.

Естествено започнахме с разговори с големите работодатели, които биха имали интерес към подобна услуга. Представихме им концепцията и цените. Ето и резултатите:
- 6,5% веднага казаха „не”. Нямат интерес или смятат, че услугата е ненавременна.
- 15% веднага казаха „да”. Смятат, че независимо от кризата нещо такова би им било полезно и го смятат за съвсем навременно.
- 42 % по скоро „да”, но ще помислят. Ще видят как тръгва услугата, как се приема от търсещите работа и ще се включат след това.
- Останалите по-скоро „не”, но също ще мислят. Все пак са по-скоро скептични.

Изводите?

Независимо от кризата налагането на работодателя като марка се приема като важно от фирмите. Инвестирането в изграждане и поддържане на добър работодателски имидж на пазара на труда се усеща както в нивото на кандидатите, така и в тяхната мотивация, лоялност и амбиции да дадат най-доброто от себе си за успеха на компанията. Често това е в основата на изграждане на стабилна корпоративна култура и дух на работното място.

Изграждането на добър имидж на работодател води до директни резултати.
Добрите работодатели:
- получават четири пъти повече кандидати за работа;
- получават кандидатури дори без да имат активирана обява за работа;
- имат намалено текучество;
- имат по-висока лоялност на служителите;

Кризата не създаде излишък от квалифицирани кандидати на пазара. Никой не освобождава звездите. Същевременно в трудни условия очевидно се нуждаем от най-добрите. Най-малко защото доволните клиенти са разултат от доволните служители.

Има още много примери, които всеки сам може да приведе…

Така или иначе, услугата стартира в понеделник, нека видим какво ще се получи.

Коментари

 1. Имате попътен вятър! Всеки, който е правил проучване, знае, че може да започне с отговорилите с "да" и да променя нагласите на отговорилите с :
  - "по-скоро да"
  - "по-скоро не".
  Останалите сами ще бъдат привлечени с ускорението на процеса.
  Успех!
  П.С. Съвсем навреме междудругото!
  Албена

  ОтговорИзтриване
 2. Заро, идеята е много добра. В същност, когато говоря с теб и другите хора от Тигъра (визирам основно Светла и Диляна де) и имам чувството, че не съм остров... Успех пожелавам и евалата задето не сте просто приказливи визионери, а имате и практически примери как (трябва да) се случват нещата...

  ОтговорИзтриване
 3. Успех!Идеята си я бива :) И вярвам, че ще успееш да привлечеш доста скептици на своя страна. Просто търпение. Всичко идва с времето си. И сам знаеш, че на българина му трябва време да помисли, да премисли и разбира се да вземе решение.

  ОтговорИзтриване
 4. Е секцията вече е онлайн с първите фирми.
  http://www.jobtiger.bg/employer-branding/
  Сега бързо ще се запълни. :)

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации