Пропускане към основното съдържание

Employer Branding или работодателска марка насред криза

“Работодателят като марка” беше тема на конференцията на БАУРЧР на 14 ноември 2008 г. Около 250 души присъстващи подкрепиха нуждата от Employer branding. Имаше и специална награда за Изграждане на работодателска марка, която спечели Нестле България. Съвсем заслужено между другото, макар че и подгласниците (мисля Кока-кола и Авенди бяха) се справиха отлично.

Само след няколко месеца вече бяхме затънали до ушите в кризата и темата изчезна от разговорите. Ставаше дума за спестяване, освобождаване и други неприятни думички.
Година и половина по-късно все още сме в криза и посвикнахме с нея. Лошите думички все още са модерни: финанси, бюджети, ограничаване. Даже детето ми изпрати красноречив SMS от морето: „pari 0”. :)

Какво обаче е животът без малко предизвикателства? Решихме да въведем услуга за Employer branding в Тигъра. Идеята е да покажем кои са стойностните фирми на пазара на труда, да им дадем шанс да разкажат за себе си като работодатели. И да дадем на търсещите работа източник за намиране на такава информация. Всъщност честният, прозрачен и почтен пазар на труда е това, което винаги сме искали и за което винаги сме се борили. Без фалшиви обяви, без дезинформация и без дискриминация.

Естествено започнахме с разговори с големите работодатели, които биха имали интерес към подобна услуга. Представихме им концепцията и цените. Ето и резултатите:
- 6,5% веднага казаха „не”. Нямат интерес или смятат, че услугата е ненавременна.
- 15% веднага казаха „да”. Смятат, че независимо от кризата нещо такова би им било полезно и го смятат за съвсем навременно.
- 42 % по скоро „да”, но ще помислят. Ще видят как тръгва услугата, как се приема от търсещите работа и ще се включат след това.
- Останалите по-скоро „не”, но също ще мислят. Все пак са по-скоро скептични.

Изводите?

Независимо от кризата налагането на работодателя като марка се приема като важно от фирмите. Инвестирането в изграждане и поддържане на добър работодателски имидж на пазара на труда се усеща както в нивото на кандидатите, така и в тяхната мотивация, лоялност и амбиции да дадат най-доброто от себе си за успеха на компанията. Често това е в основата на изграждане на стабилна корпоративна култура и дух на работното място.

Изграждането на добър имидж на работодател води до директни резултати.
Добрите работодатели:
- получават четири пъти повече кандидати за работа;
- получават кандидатури дори без да имат активирана обява за работа;
- имат намалено текучество;
- имат по-висока лоялност на служителите;

Кризата не създаде излишък от квалифицирани кандидати на пазара. Никой не освобождава звездите. Същевременно в трудни условия очевидно се нуждаем от най-добрите. Най-малко защото доволните клиенти са разултат от доволните служители.

Има още много примери, които всеки сам може да приведе…

Така или иначе, услугата стартира в понеделник, нека видим какво ще се получи.

Коментари

 1. Имате попътен вятър! Всеки, който е правил проучване, знае, че може да започне с отговорилите с "да" и да променя нагласите на отговорилите с :
  - "по-скоро да"
  - "по-скоро не".
  Останалите сами ще бъдат привлечени с ускорението на процеса.
  Успех!
  П.С. Съвсем навреме междудругото!
  Албена

  ОтговорИзтриване
 2. Заро, идеята е много добра. В същност, когато говоря с теб и другите хора от Тигъра (визирам основно Светла и Диляна де) и имам чувството, че не съм остров... Успех пожелавам и евалата задето не сте просто приказливи визионери, а имате и практически примери как (трябва да) се случват нещата...

  ОтговорИзтриване
 3. Успех!Идеята си я бива :) И вярвам, че ще успееш да привлечеш доста скептици на своя страна. Просто търпение. Всичко идва с времето си. И сам знаеш, че на българина му трябва време да помисли, да премисли и разбира се да вземе решение.

  ОтговорИзтриване
 4. Е секцията вече е онлайн с първите фирми.
  http://www.jobtiger.bg/employer-branding/
  Сега бързо ще се запълни. :)

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Закисване на буре

Ето го и самото буре - готово, закиснато. Аджамия съм в буретата. Така каза един приятел, докато му разказвах тази история. И е прав. И понеже доста се борих с решаването на проблемите, които сам си създадох, реших да ги опиша тук, за да предпазя други или поне да им кажа как да се оправят. :) Ето и историята: Купих си буре. От всички места, където се произвеждат и продават бурета, избрах (от бързане – нали все нямам време), най-близкото до офиса – магазин за битови подаръци на „Пиротска”. Какво му е лошото на магазина ли? Ами не е магазин за бурета. Там просто има и това. Доста по-скъпи са и не се продават много много. Резултат? Тотално разкиснати. Опадали обръчи. Дупки между дъските, през които буквално можеш да бръкнеш с пръст. Е, ако си детенце... С моите пръсти не става. Замислих се дали да не ида до Брестница например (навярно и с горивото щеше да ми излезе по-евтино) или поне до женския пазар. Но бях харесал вече буре от дебели дъбови дъски. Четири и половина литра, нелак

Как художествената литература помага на успеха

Снимка: TEDx Serdika Salon Това са мисли, които ми се въртят из главата отдавна, а от около три години започнах по-систематични наблюдения и постепенно се оформи като теза. Не е фундаментална научна теза и в никой случай не е доказана в пълнота, но все пак съществува такава зависимост. Реших да я разкажа в рамките на TEDx Serdika Salon във ВУЗФ и им благодаря за поканата и насърчаването. Оставям това тук, за да не се изгуби: https://www.ted.com/talks/svetlozar_petrov_with_fiction_to_success_svetlozar_petrov_tedxserdikasalon Приятно гледане и... ... ако се колебаете при наемане на хора, изберете този, който чете. Те (четящите) обикновено успяват повече и по-бързо.

Двигател на Стърлинг - една добра играчка

Можете ли да си представите топлинен двигател, който се задвижва от топлината на чаша чай и може да върти малък вентилатор?  Възможно е и дори можете да си го направите сами вкъщи, като използвате например старо CD, кутийка от кола или други подръчни материали. Интернет е пълен с различни планове и схеми. Изберете си и пробвайте.  За по-несръчните, като мен, има и готови модели за сглобяване или направо готови машини в Amazon. Моделът от видеото, например, струва около 40 долара. Аз си избрах една изключително красива, според мен, машина за сглобяване на Böhm Stirling-Technik GmbH , която ми гарантира и един безкрайно забавен ден на сглобяване и гордостта от направеното с ръцете ми. Първият такъв двигател е бил създаден и патентован от Робърт Стърлинг през 1816 година и представлява двигател с външно горене (какъвто е и парната машина). Стърлинг е бил шотландски свещеник и е създал двигателя като безопасна алтернатива на парния двигател (ранните парни машини са имали влечението да се в