Закисване на буре

Ето го и самото буре - готово, закиснато.
Аджамия съм в буретата. Така каза един приятел, докато му разказвах тази история. И е прав. И понеже доста се борих с решаването на проблемите, които сам си създадох, реших да ги опиша тук, за да предпазя други или поне да им кажа как да се оправят. :)

Ето и историята: Купих си буре. От всички места, където се произвеждат и продават бурета, избрах (от бързане – нали все нямам време), най-близкото до офиса – магазин за битови подаръци на „Пиротска”. Какво му е лошото на магазина ли? Ами не е магазин за бурета. Там просто има и това. Доста по-скъпи са и не се продават много много. Резултат? Тотално разкиснати. Опадали обръчи. Дупки между дъските, през които буквално можеш да бръкнеш с пръст. Е, ако си детенце... С моите пръсти не става.
Замислих се дали да не ида до Брестница например (навярно и с горивото щеше да ми излезе по-евтино) или поне до женския пазар. Но бях харесал вече буре от дебели дъбови дъски. Четири и половина литра, нелакирано. Красота! Идеално за ракия. Ставаше добре и за пирографиране на надписа, който исках да ми изпишат, така че се прекръстих мислено и го купих. В „Малкия ЦУМ” има жена, която надписва, след 10 минути имах и желания надпис и в общи линии се прибрах съвсем горд и щастлив в къщи.

Първото, което установих, беше, че няма как да напълня бурето. Течеше си отвсякъде. :)
 Оставих го във ваната да се пълни отгоре, докато се изпразва през дупките и постепенно започнах да осъзнавам, че отново съм в ситуация да се уча и то по трудния начин – от грешките си. :)

Първата вечер киснене не донесе почти никакъв успех, така че на другия ден започнах с питането и отсяването на получените съвети. Ето и тези, които ми свършиха работа:
 • Най-добре е закисването да става с гореща вода. Слава Богу, Топлофикация доставят достатъчно от нея.
 • Като понапълните бурето (докъдето може), сложете му добре тапата. Така не може да взема въздух и изтича по-малко вода. Т.е. процесът е по-пълноценен.
 • Ако има голяма дупка или хлътнала навътре дъска, завъртете бурето така, че това място да остане отдолу. Предполагам, че така и тежестта на водата помага.
 • Начукването на обръчите също помага, но трябва да се прави на по-късен етап. За да не нараня бурето, използвах чук и дървено трупче. Нагласяш трупчето на място и после удряш по него.

Не съм използвал никакви химически субстанции. Само горното.

Играта на проби и грешки продължи пет дни (бурето наистина беше много зле), но към момента вече всичко е наред. Доволен съм, че се научих на още нещо. А има и още един нюанс – вложих доста труд и съм доволен от резултата. Все едно аз съм направил бурето с ръцете си. Така че остава да се каже наздраве! :)

Коментари

 1. Въпреки че ще се ползва за ракия, трябвало и сода за бъчви малко да се ползва...
  Стефан

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря за хубавата ви информация която сте написали, ще ми спести много проблеми.

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации