Пропускане към основното съдържание

Закисване на буре

Ето го и самото буре - готово, закиснато.
Аджамия съм в буретата. Така каза един приятел, докато му разказвах тази история. И е прав. И понеже доста се борих с решаването на проблемите, които сам си създадох, реших да ги опиша тук, за да предпазя други или поне да им кажа как да се оправят. :)

Ето и историята: Купих си буре. От всички места, където се произвеждат и продават бурета, избрах (от бързане – нали все нямам време), най-близкото до офиса – магазин за битови подаръци на „Пиротска”. Какво му е лошото на магазина ли? Ами не е магазин за бурета. Там просто има и това. Доста по-скъпи са и не се продават много много. Резултат? Тотално разкиснати. Опадали обръчи. Дупки между дъските, през които буквално можеш да бръкнеш с пръст. Е, ако си детенце... С моите пръсти не става.
Замислих се дали да не ида до Брестница например (навярно и с горивото щеше да ми излезе по-евтино) или поне до женския пазар. Но бях харесал вече буре от дебели дъбови дъски. Четири и половина литра, нелакирано. Красота! Идеално за ракия. Ставаше добре и за пирографиране на надписа, който исках да ми изпишат, така че се прекръстих мислено и го купих. В „Малкия ЦУМ” има жена, която надписва, след 10 минути имах и желания надпис и в общи линии се прибрах съвсем горд и щастлив в къщи.

Първото, което установих, беше, че няма как да напълня бурето. Течеше си отвсякъде. :)
 Оставих го във ваната да се пълни отгоре, докато се изпразва през дупките и постепенно започнах да осъзнавам, че отново съм в ситуация да се уча и то по трудния начин – от грешките си. :)

Първата вечер киснене не донесе почти никакъв успех, така че на другия ден започнах с питането и отсяването на получените съвети. Ето и тези, които ми свършиха работа:
 • Най-добре е закисването да става с гореща вода. Слава Богу, Топлофикация доставят достатъчно от нея.
 • Като понапълните бурето (докъдето може), сложете му добре тапата. Така не може да взема въздух и изтича по-малко вода. Т.е. процесът е по-пълноценен.
 • Ако има голяма дупка или хлътнала навътре дъска, завъртете бурето така, че това място да остане отдолу. Предполагам, че така и тежестта на водата помага.
 • Начукването на обръчите също помага, но трябва да се прави на по-късен етап. За да не нараня бурето, използвах чук и дървено трупче. Нагласяш трупчето на място и после удряш по него.

Не съм използвал никакви химически субстанции. Само горното.

Играта на проби и грешки продължи пет дни (бурето наистина беше много зле), но към момента вече всичко е наред. Доволен съм, че се научих на още нещо. А има и още един нюанс – вложих доста труд и съм доволен от резултата. Все едно аз съм направил бурето с ръцете си. Така че остава да се каже наздраве! :)

Коментари

 1. Въпреки че ще се ползва за ракия, трябвало и сода за бъчви малко да се ползва...
  Стефан

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря за хубавата ви информация която сте написали, ще ми спести много проблеми.

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Апът, който няма да създам

След като преди 8 години измислих кой е "Сайтът, който няма да създам", идва ред на "Апът, който няма да създам".
И така, какъв е този ап?

Апът се казва LikeIt и прави много просто нещо. Отваря периодично аповете на социалните ви мрежи и пуска на случаен принцип лайкове, сърца, палчета и подобни на постовете на приятелите ви.

Важна настройка е колко процента от постовете на даден приятел да лайква. Например стандартно 20%. Ако го ухажвате или сте много близки - 75% или 100%. Ако напоследък не се разбирате - 0% - никакви лайкове за гадта!

Така си спестявате часове всеки ден скролване по постове, които и така не четете. Да не говорим за заболяванията на ръцете, разсейването при шофиране и т.н.

С маркетингова цел би могло да обявим, че има AI, че е модерно. Така ще сме на гребена на StarTup-ите (да не се бърка със StartUp) и даже може да привлечем някое финансиране. Нищо, че AI ще бъде обикновен генератор на случайни числа. Тогава в платената версия ще добавим отгова…

Какво имаш във фийда си?

Не знам кой пръв е задал въпроса "Кои книги са на нощното ти шкафче?". Оказва се и нелесно да проверя в съвременния, залят от информация, свят.
Популярният блог и подкаст Books on the nightstand съществуваше от 2008 до 2018 година, но със сигурност въпросът е много по-стар.
Идеята е да се научи повече за човека, да се покаже една по-скрита негова страна. Една нелоша идея, която се наложи и в наше време. Това вече е популярен въпрос в (почти) всяко представящо интервю, включително и в интервю за работа. Четящи като мен се изкушават да питат такива неща, но за това писах скоро.

"Какво имаш в айпода си" е развитието на същия въпрос. По всичко изглежда, че за пръв път е зададен публично от Елизабет Бъмилър (Elisabeth Bumiller) през 2005 година в статия в "Ню Йорк Таймс".
Музиката, която слушаме насаме, ни представя поне толкова добре, колкото и книгите, които четем.

Според мен следващият въпрос трябва да е "Какво имаш във фийда си?". Лесно се вижда …