Пропускане към основното съдържание

Простотии с авторските права

Преди време се опитах да си купя права от Музикаутор.
През 2006 година им написах официално писмо „относно възможностите и условията за получаване на права за публикуване на текстове на песни в електронен формат за ползване през мобилни устройства - т.нар. Java книги”. И т.н. и т.н. Четири години по-късно все още нямам отговор. Мислят, предполагам. Проектът отдавна мина и замина без текстове на песни. Горките текстописци така и не изкараха някой лев от нас. Стана малко като саламджийския пес. Не яде салама, но и не го дава.

Обаче братята руси надминаха всички! :)

Глобиха Deep Purple за нелегално изпълнение на техните песни на техен концерт в Ростов на Дон (повече). Това, че организацията завела делото срещу тях, не е оторизирана от тях да ги представлява, изглежда е само бледа подробност на пейзажа. Дреме им на руснаците. Цирк! Вероятно ще се класират за идиотия на годината :)

Та ми стана ясно и Музикаутор от коя читанка се учат. Че все се чудех. :)

Коментари

  1. "Музикаутор иска 100 хил. лв.от община Каварна, заради рок феста... :)
    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3156591

    ОтговорИзтриване
  2. Би ли постнал линка към "глобата" на Deep Purple? Ембедваният нещо не работи.

    ОтговорИзтриване
  3. Много странно!

    Поправих я и горе, но ето пак:

    http://rt.com/prime-time/2009-07-03/Deep_Purple_ordered_to_pay_royalty_to_themselves_.html

    ОтговорИзтриване
  4. Поразрових се малко, понеже ми стана интересна тая работа с Deep Purple и излиза, че май не били компютри, а компоти -). Не е съдена групата, а организатора на концерта, който както се оказва не си е платил отчисленията към съответното дружество за колективно управление на (авторски) права...

    http://www.newizv.ru/news/2009-07-07/111455/

    ОтговорИзтриване
  5. Точно така е. Организаторът дължи пари.
    Въпросите, които възникват са:
    - Защо намесват групата, при условие, че тя не е отговорна за това?
    - Дължат ли се и кому такива пари, ако групата не е оторизирала съответното дружество за колективно управление на права да ги представлява.

    В тази връзка: Ако направя благотворителен или безплатен концерт, дължа ли и кому пари?

    ОтговорИзтриване
  6. >- Защо намесват групата, при условие, че тя не е отговорна за това?

    Предполагам, заради сензацията. "Съдят Deep Purple" звучи къде-къде по-интересно от "Съдят Юг-Арт".

    >- Дължат ли се и кому такива пари, ако групата не е оторизирала съответното дружество за колективно управление на права да ги представлява.

    Абстрактен отговор: не. В конкретния случай обаче руското дружество действува според т. нар. "договор за взаимно представителство" с британската PRS и американската BMI, в които членуват музикантите от Deep Purple. http://www.beatles.ru/postman/forum_image.asp?p=17012&id=1112911

    >В тази връзка: Ако направя благотворителен или безплатен концерт, дължа ли и кому пари?

    Не. Следвайки поуката от по-горното обаче ще е най-добре да се осведомят дружествата за колективно управление, че не следва да събират авторско възнаграждение за въпросния концерт -).

    ОтговорИзтриване
  7. Така или иначе усещането е, че няма ясни правила и цени. И всеки са прави каквото си знае или по-точно - каквото мине.

    Не е добре. Особено ако се има предвид моя казус. Проектът пропадна и никой не изкара никакви пари.

    Кого защитиха? И кому навредиха?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Закисване на буре

Ето го и самото буре - готово, закиснато. Аджамия съм в буретата. Така каза един приятел, докато му разказвах тази история. И е прав. И понеже доста се борих с решаването на проблемите, които сам си създадох, реших да ги опиша тук, за да предпазя други или поне да им кажа как да се оправят. :) Ето и историята: Купих си буре. От всички места, където се произвеждат и продават бурета, избрах (от бързане – нали все нямам време), най-близкото до офиса – магазин за битови подаръци на „Пиротска”. Какво му е лошото на магазина ли? Ами не е магазин за бурета. Там просто има и това. Доста по-скъпи са и не се продават много много. Резултат? Тотално разкиснати. Опадали обръчи. Дупки между дъските, през които буквално можеш да бръкнеш с пръст. Е, ако си детенце... С моите пръсти не става. Замислих се дали да не ида до Брестница например (навярно и с горивото щеше да ми излезе по-евтино) или поне до женския пазар. Но бях харесал вече буре от дебели дъбови дъски. Четири и половина литра, нелак

Двигател на Стърлинг - една добра играчка

Можете ли да си представите топлинен двигател, който се задвижва от топлината на чаша чай и може да върти малък вентилатор?  Възможно е и дори можете да си го направите сами вкъщи, като използвате например старо CD, кутийка от кола или други подръчни материали. Интернет е пълен с различни планове и схеми. Изберете си и пробвайте.  За по-несръчните, като мен, има и готови модели за сглобяване или направо готови машини в Amazon. Моделът от видеото, например, струва около 40 долара. Аз си избрах една изключително красива, според мен, машина за сглобяване на Böhm Stirling-Technik GmbH , която ми гарантира и един безкрайно забавен ден на сглобяване и гордостта от направеното с ръцете ми. Първият такъв двигател е бил създаден и патентован от Робърт Стърлинг през 1816 година и представлява двигател с външно горене (какъвто е и парната машина). Стърлинг е бил шотландски свещеник и е създал двигателя като безопасна алтернатива на парния двигател (ранните парни машини са имали влечението да се в

В бизнеса явно няма местен шовинизъм

Велинградските празници на културата, спонсорирани от вода "Бачково". На пръв поглед изглежда, че когато става дума за бизнес, сме приятно лишени от местен шовинизъм. А може би става дума за лоши търговски практики или обикновена липса на далновидност? Или се потвърждава правилото, че никой не е пророк в собственото си село.