Пропускане към основното съдържание

Обучение във филантропия

Докато се плацикахме мързеливо със сина ми в морето на плажа Геракас, след като бяхме посетили Zakynthos Turtle Rescue Centre, заговорихме как може да се помогне още за каузата. Обясних му, как би могъл да организира съучениците си, да си осигури съдействието на училищното ръководство, как може да привлече помощ извън училището. Планът се получи добър, прост и изпълним, и му хареса. Накрая го попитах дали би го реализирал. "Не", каза той, "никой от съучениците няма да се заинтересува. Това не би им било интересно." Или нещо в този смисъл. Е, трябваше да го приема. Няма да организираме засега кампания за спасяване на костенурките.

Затова пък се въодушевих и зарадвах още повече, когато научих за плановете на Български дарителски форум да въведе, в началото пилотно, образование по филантропия в училищата в България. 

Повечето училища, ако не и всички, и в момента имат различни дарителски програми, не само покрай началото на учебната година, Коледа или Великден. Някой от тях даже са доста успешни и наистина привличат вниманието и ентусиазма на децата. За малка част от тях научаваме чрез медиите, за повечето така и не чуваме. Няма и статистика, която да ни покаже какво всъщност се случва. Но съм сигурен, че може още много да се желае и постигне.

Затова БДФ е поискал и получил правото да преведе, адаптира и използва изпробвана и добре работеща в USA програма - Learning to give. Тя е разработена за деца от 1 до 12 клас, има и съответните помагала и ръководства за учители и родители. 
В началото ще стартира пилотно в две училища в София, като ще има помагала онлайн, както и възможност за консултации, за всички останали, които биха пожелали да се включат. Така че тези, които искат да дадат повече на учениците по теми като благотворителност, доброволчество, корпоративна отговорност, гражданско общество и активност и подобни, да могат да го направят.

Learning to give на практика:

  • образова младежите на тема филантропия, гражданско общество и важността от това да дават време, умения и средства за общото благо (знания),
  • Развива поведение и култура на филантропия (умения) и
  • Овластява младежите да предприемат доброволчески инициативи в класната стая и в общностите си (поведение).
Това възпитава децата в отговорност, уважение, доверие, грижа, опазване, справедливост, достойнство, честност, самодисциплина и кураж. Все неща, които като родител бих искал да предам на детето си, а като работодател търся в кандидатите.

Новата програма, ако събере достатъчно подкрепа, ще започне в началото на 2015 с адаптация на материалите и подготовка на учителите и се очаква да влезе в клас през септември 2015 - в началото на следващата учебна година.

Стискам палци това да се случи и пожелавам успех на колегите в БДФ. Имаме нужда от това! :)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Закисване на буре

Ето го и самото буре - готово, закиснато. Аджамия съм в буретата. Така каза един приятел, докато му разказвах тази история. И е прав. И понеже доста се борих с решаването на проблемите, които сам си създадох, реших да ги опиша тук, за да предпазя други или поне да им кажа как да се оправят. :) Ето и историята: Купих си буре. От всички места, където се произвеждат и продават бурета, избрах (от бързане – нали все нямам време), най-близкото до офиса – магазин за битови подаръци на „Пиротска”. Какво му е лошото на магазина ли? Ами не е магазин за бурета. Там просто има и това. Доста по-скъпи са и не се продават много много. Резултат? Тотално разкиснати. Опадали обръчи. Дупки между дъските, през които буквално можеш да бръкнеш с пръст. Е, ако си детенце... С моите пръсти не става. Замислих се дали да не ида до Брестница например (навярно и с горивото щеше да ми излезе по-евтино) или поне до женския пазар. Но бях харесал вече буре от дебели дъбови дъски. Четири и половина литра, нелак

Двигател на Стърлинг - една добра играчка

Можете ли да си представите топлинен двигател, който се задвижва от топлината на чаша чай и може да върти малък вентилатор?  Възможно е и дори можете да си го направите сами вкъщи, като използвате например старо CD, кутийка от кола или други подръчни материали. Интернет е пълен с различни планове и схеми. Изберете си и пробвайте.  За по-несръчните, като мен, има и готови модели за сглобяване или направо готови машини в Amazon. Моделът от видеото, например, струва около 40 долара. Аз си избрах една изключително красива, според мен, машина за сглобяване на Böhm Stirling-Technik GmbH , която ми гарантира и един безкрайно забавен ден на сглобяване и гордостта от направеното с ръцете ми. Първият такъв двигател е бил създаден и патентован от Робърт Стърлинг през 1816 година и представлява двигател с външно горене (какъвто е и парната машина). Стърлинг е бил шотландски свещеник и е създал двигателя като безопасна алтернатива на парния двигател (ранните парни машини са имали влечението да се в

В бизнеса явно няма местен шовинизъм

Велинградските празници на културата, спонсорирани от вода "Бачково". На пръв поглед изглежда, че когато става дума за бизнес, сме приятно лишени от местен шовинизъм. А може би става дума за лоши търговски практики или обикновена липса на далновидност? Или се потвърждава правилото, че никой не е пророк в собственото си село.