Пропускане към основното съдържание

За костенурките и хората

Можело значи да се организира туризъм така, че да не вреди на природата!

Думата ми е за грижата за големите костенурки Caretta Caretta, която се полага на Закинтос.

Костенурките гнездят по т.нар. Laganas Bay, само на няколко плажа. Самите плажове са много красиви и са естествена цел на туристите, които все повече заливат острова.

Понеже в природата оцелява (доживява до възрастен екземпляр) само една костенурка от хиляда снесени яйца, нуждата от опазване е очевидна. Природата е достатъчно жестока с тях, за да пречим и ние. :)

Как е решен проблема?
На всеки плаж различно.
Маратониси отдалеч прилича на костенурка
Маратониси, заснет от водата
В залива има два малки острова. Дотъпът до единия е изцяло забранен. Другият, Маратониси, може да се посети заедно с turtle spotting (т.е. обякаляне с лодка, за да зърнете костенурка) или плуване из пещерите наоколо. Но на него са забранени чадъри, шезлонги, всъщност всичко, освен плуване и гледане.

Табелка на няколко езика от заграждението
Последното само зад загражденията (опънато въже). Гнездата на костенурките са във вътрешната част на плажа, а мястото за туристите са първите 4-5 метра от плажа, от страна на водата.
Всички гнезда са покрити с малки дървени пирамидки, на които има надпис за деня на снасянето на яйцата и т.н.
Гнезда, покрити с пирамидки
На най-добрият (според мен) плаж - Дафне, е обратното. Има шезлонги в края на ивицата, където костенурките не ходят, а за тях е отделена часта покрай брега.
Дафне
Защо е най-добрият ли? Сравнително бързо става дълбоко и има много и неплашливи риби, които могат да се наблюдават. И понеже задната част е отделена за хората, има и малка таверна с много любезни и отзивчиви собственици, където можеш да хапнеш вкусно, да пийнеш кафе или просто да постоиш на сянка. Има и душове със сладка вода. Това е много важно, заради солеността на морето. Некомфортно е, ако след като цялата тази сол засъхне по теб, се облечеш и се качиш в колата. Частично решение е, ако се забършеш добре веднага след излизане от водата, но душът е доста по-добър. А колата е небходима - до никъде от тези места не се стига пеша. Две думи за пътя до Дафне - внимавайте, ако и да е подобрен доста в последните години.

Но обратно към костенурките.
Един от най-добрите плажове с костенурки е Геракас. Тук отново само първите пет метра до водата са за туристите, а всичко останало за костенурките.
Геракас
Брегът е съвсем полегат и пясъчен и водата доста навътре е плитка и топла. Достъпът до плажа е ограничен за до 350 туриста, макара че в сезона съм сигурен че идват и повече. Има шезлонги и чадъри, но не и други удобства. Интересното е, че вечер шезлонгите се вдигат във въздуха, така че костенурките (които идват нощем) да могат да преминават свободно.
Вдигнатите шезлонги на Геракас

Има добри табели с указания - какво е разрешено и какво не, какво да правим, ако намерим малка, новоизлюпена костенурка.

Карта на Laganas Bay

Част от указанията


Естествено не всички туристи са дотам съвестни. Навсякъде има доста хора, доколкото разбирам много от тях - доброволци, облечени с униформи, които се грижат, тихо и възпитано, да се спазват правилата.


Централата им е на Геракас - Zakynthos Turtle Rescue Centre - красив комплекс от дървени сгради.
Входът на центъра
 Всички данни се показват ежедневно.
Дъската с актуалните цифри
Тук се помага на ранените костенурки, има музей, аквариум и магазин за сувенири. Естествено, всички приходи са за костенурките.

Може да прочетете доста повече на сайта им: http://www.earthseasky.org/ , или във фейсбук страницата им.

Има и указания, как да подкрепите каузата, ако пожелаете. Хубаво е един път да дадем пари и за опазване на природата, а не само за предоляване на щетите от дейността ни. :)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Закисване на буре

Ето го и самото буре - готово, закиснато. Аджамия съм в буретата. Така каза един приятел, докато му разказвах тази история. И е прав. И понеже доста се борих с решаването на проблемите, които сам си създадох, реших да ги опиша тук, за да предпазя други или поне да им кажа как да се оправят. :) Ето и историята: Купих си буре. От всички места, където се произвеждат и продават бурета, избрах (от бързане – нали все нямам време), най-близкото до офиса – магазин за битови подаръци на „Пиротска”. Какво му е лошото на магазина ли? Ами не е магазин за бурета. Там просто има и това. Доста по-скъпи са и не се продават много много. Резултат? Тотално разкиснати. Опадали обръчи. Дупки между дъските, през които буквално можеш да бръкнеш с пръст. Е, ако си детенце... С моите пръсти не става. Замислих се дали да не ида до Брестница например (навярно и с горивото щеше да ми излезе по-евтино) или поне до женския пазар. Но бях харесал вече буре от дебели дъбови дъски. Четири и половина литра, нелак

Двигател на Стърлинг - една добра играчка

Можете ли да си представите топлинен двигател, който се задвижва от топлината на чаша чай и може да върти малък вентилатор?  Възможно е и дори можете да си го направите сами вкъщи, като използвате например старо CD, кутийка от кола или други подръчни материали. Интернет е пълен с различни планове и схеми. Изберете си и пробвайте.  За по-несръчните, като мен, има и готови модели за сглобяване или направо готови машини в Amazon. Моделът от видеото, например, струва около 40 долара. Аз си избрах една изключително красива, според мен, машина за сглобяване на Böhm Stirling-Technik GmbH , която ми гарантира и един безкрайно забавен ден на сглобяване и гордостта от направеното с ръцете ми. Първият такъв двигател е бил създаден и патентован от Робърт Стърлинг през 1816 година и представлява двигател с външно горене (какъвто е и парната машина). Стърлинг е бил шотландски свещеник и е създал двигателя като безопасна алтернатива на парния двигател (ранните парни машини са имали влечението да се в

В бизнеса явно няма местен шовинизъм

Велинградските празници на културата, спонсорирани от вода "Бачково". На пръв поглед изглежда, че когато става дума за бизнес, сме приятно лишени от местен шовинизъм. А може би става дума за лоши търговски практики или обикновена липса на далновидност? Или се потвърждава правилото, че никой не е пророк в собственото си село.