„Добри” търговски практики

Мобилният ми телефон звъни. Вдигам.

 - Господин Петров, обаждам се от ХХХХХХ и искам да ви разкажа за нашите нови продукти. Сигурен съм, че ще са ви много полезни в работата на вашата компания.
 - В момента съм малко зает, можете ли да ми изпратите информация по e-mail? (обикновено тук повечето cold calling продавачи угасват или започват да ме убеждават, че четенето е за идиоти и е най-добре да си купя тутакси, което и прекратява разговора.)
 - Разбира се, ще ви изпратим с удоволствие (ти да видиш, този май е сериозен). Бихте ли ми продиктували мейла си? (е, кой ви продаде мобилния ми телефон, който не е по визитките ми, а не ви даде мейла, който е там?)
 - xxxxx@jobtiger.bg е мейла, ще очаквам информацията.
 - О, JobTiger! – тук за малко да изпадна в еуфория – тоя поне е чувал за фирмата. Но не ми било писано – Вие правехте тези лимонади, нали? (човекът започва да ми създава радост)
 - Да, лимонади правим. Както и ашици и сапуни!
 - А, за сапуните не знаех. Виж ти! (явно е млад и ашиците не са му познати)
 - Да, лимонади и сапуни. Главно с това сме известни. (тук сеира се очертава обещаващ)
 - Супер, много се радвам, г-н Петров и съм уверен, че продуктите ще са ви много от полза. Изпращам ги по мейла. (разочароващо, тъкмо мислех да му опиша популярните ни лимонади и кои марки сапуни са наши.)

Още в основното обучение на търговците ги учат, че най-големият грях е непознаване на бизнеса на клиента. Но видимо не всекиму е писано…

А мейла още го няма. Така и не разбрах сега полезни ли ще са ми продуктите или не... :)

Коментари

  1. Вероятно е влязъл на сайта и поне ПОСТ-фактум е осъзнал, че е идиот ;)

    ОтговорИзтриване
  2. В негова чест трябва да кажем, че се усети. След няколко седмици! :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации