Малко за началното образование

Синът ми е в трети клас и има домашно по математика с вариации. Дотук нищо страшно. Страшното идва от липсата на основните концепции в математиката, на базата на които да си построи решенията. И мъката започва…

Множеството има проста, разбираема дефиниция и на него се гради алгебрата. Също както геометрията се гради на дефинициите на точка, права и равнина. Ако започнеш от там, става лесно. Знам го от опит. :)

Продължавам да се удивявам на упорството на българското начално образование да натъпче наука като математиката в главите на нещастните деца, без да има дава основите, на която тя се гради. Не знам как е в другите науки, там не съм така уверен, но за конкретната съм сигурен.

Така предполагам се избягва излишния ред в главите им и възможността да си подредят и разберат учебния материал.

Опитите да се учи математика без тези дефиниции и концепции са трудни и резултатите обикновено са печални. Което се потвърждава и от статистиката в образованието ни. Как да очакваме добри резултати след четвърти клас, след като основите са печални...

Впрочем така беше и когато аз бях малък. Жалкото е, че доста години след това историята се повтаря. В първия час на математическото училище (в осми клас), преподавателят просто каза: „Сега забравете ВСИЧКО, което сте учили, отворете си тетрадките и пишете: Дефиниция:…” И започнахме отначало. Развинтиха ни се ръцете от писане цял срок, докато наваксаме седемте години :)
След това нещата постепенно се подредиха. Поне в този клас и в това училище.

А какво става с тези, които не учат в специализирани училища? Всъщност това, че някакси се оправят, е малко чудо и живо доказателство за природната интелигентност на народа ни. :)

Коментари

 1. Абсолютно си прав. Преподава разбираемо само този, който разбира. Другото са различни варианти с еднакъв край.

  ОтговорИзтриване
 2. Нашата госпожа само по себе си не е лоша, напротив...

  Аз съм склонен в случая да обвиня системата. Не ми се мисли, ако и госпожата беше кофти...

  ОтговорИзтриване
 3. Темата си е направо тема за дисертация.
  В момента "уча" материала за 4-ти клас и там математиката е направо смайваща. Дъщеря ми учи милиони. М-И-Л-И-О-Н-И, Светльо! Незнам, банкери ли ще ги правим тези деца, та да не се стряскат от цифрите?!
  Паралелката й е напълно нормална - не усилено изучаване и т.н.
  И тъй като силата й е в литературата - поне засега - е много трудно.
  За повече информация относно големите грешки в образователната система по света по принцип можете да прегледате и "Елементът", Кен Робинсън.
  Албена, с дъщеря в 4-ти клас

  ОтговорИзтриване
 4. Албена, детето учи милиони, щото не се знае до няколко години колко джобни ще й давате. Само до преди 10 години един сникерс струваже 1000 лева. Ама бързо се забравят тия неща. Но децата трябва да са подготвени.

  ОтговорИзтриване
 5. И аз минах по този път и го изживях драматично. Проблемът след 4 или 7 клас е, не само че може да не попаднеш в специализирано и добро училище, но дори и да попаднеш в такова - да откриеш, че и там основно се лежи на стара слава и деградацията е пълна.
  Според мен истината е, че цялата образователна програма по никакъв начин не поднася информацията на децата ни по начин, по който да ги заинтригува и да ги накара да научат нещо. А нашите деца са стотици пъти по-информирани и технологично напреднали в сравнение с нас на същата възраст. Техният потенциал е в пъти по -голям, но за съжаление начинът, по който да се впише правилно образователният процес в техните глави все още не е налице.
  Изводът е, че ние като родители, накъде между дългия работен ден, активния социален живот и т.н., трябва все пак да поставим на първо място активното следене на образователния процес на децата си и да вкарваме в релси техните знания, попълвайки огромните дупки, които заниманията в клас на този етап няма да запълнят.

  ОтговорИзтриване
 6. Хората, гледам, ги е страх от "милиони", ти за множества говориш. :) Живо си представям потресените родители, изправени пред тази непонятна дори за тях екстремна абстракция...

  ОтговорИзтриване
 7. В това е проблемът всъщност. Това е основополагащата абстракция. На база на нея се дефинират числата, първо целите, после всички останали...

  Това, което искам да кажа, че народа масово е увреден от неправилната постановка на въпроса. Лошото е, че това продължава да се възпроизвежда.

  А милионите не са страшни - като единиците са, само са повече :) Иначе принципите са същите. Също като с парите. :)

  ОтговорИзтриване
 8. Съгласна съм с всички вас. Но виждам какво минава само за учебния ден през главата на дъщеря ми.
  Иначе милионите не ни стряскат. Поне мен не.:)))
  Но материалът се преподава непоследователно и нелогочно за повечето учебни дисциплини.
  Албена

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации