Пропускане към основното съдържание

Експеримент с пушене на електронна цигара

Така изглежда електронната цигара.
Началото: 
Днес писах във Facebook, че съм си купил електронна цигара. Доста коментари, повечето изпълнени с хумор и доверие към мен, че ще ми е от полза. :) И с право, доколкото се познавам :)

Все пак реших да проведа и споделя експеримент с ползването на това чудо на техниката и ползата от него. :) За мен полза е и ако пуша по-малко. В електронната цигара също (може да) има никотин, но липсват катрани, както и останалите няколко хиляди боклука в цигарения дим.

Цигарата и USB зареждачката.
Джаджата:
Има вид и размери на цигара, малко по тежка е. Зарежда се през USB :) Има избор между 4 концентрации на никотин (High, Medium, Low и без никотин) и три вкуса (стандартен, кафе и мента). Безвредно е за околните (поне така казват всички). Разрешено е навсякъде.


Ситуацията с мен: 
Пуша много и отдавна. Започнах през 1988 година във Варна. От чиста скука. Та досега. Обикновено пуша над две кутии на ден. На купони - повече. Доколкото си спомням, рекордът ми е 5 кутии. Тогава все още пушех Camel 100. С годините минавам на по-леки цигари, но бройката като цяло се запазва. В момента съм на сив Viceroy.
Напоследък започнах да се задъхвам при плуване или в двата пъти, когато карах велосипед. Задъхването е осезаемо, когато съм препушил и недоспал и нищожно, ако съм отпочинал или на нормален работен режим.
Електронните пура и цигара.
Понякога ми идва на ум за отказване или намаляване на цигарите, но никога - сериозно.
Отказвал съм веднъж цигарите за три месеца в началото на 2004 година. Пропуших от чиста лиготия, на един tête-à-tête купон. 
Преди две-три години си купих електронна пура, но не ми харесваше вкуса и, и понеже ме дразнеше, се отказах. Все пак съм пробвал какво е. Дразнещо :)


А, да. В момента тежа 96,5 кг. Претеглих се специално за случая. :)

Експериментът:
Ще описвам всеки ден усещанията (колко е приятно, предимства и недостатъци), броят изпушени нормални цигари (ако има такива) и веднъж седмично (трябва да е достатъчно :) ) - колко тежа.

Продължителност:
Предполагам най-късно до седмица - две ще е станал ясен и крайният резултат. А най-вероятно, ако се вярва на всички - доста преди това. :)


Все пак да благодаря и за добрите думи на подкрепа от няколко приятеля с ненакърнена вяра в доброто и чудесата. :) Бяха важни за мен.

Освен това ако някой организира залагания - включете ме с процент от оборота. Като спортен отбор в тотото. Че ако участвам директно - ще се води нагласен мач. :)

И така - който се интересува, да букмарква темата, започвам докладите от утре сутрин. Ще ги пиша като коментари отдолу.

Коментари

  1. Край, впечатлих се, ще следя с интерес ...

    ОтговорИзтриване
  2. Започнах с провал :)

    Снощи докато пишех, си подръпвах от цигарата и в интерес на истината не изпуших обичайните за такъв текст 5-6 цигари. И виждах вече светлото бъдеще. :)

    Провалът дойде от това, че не си бях взел зарядното за цигарата от офиса. Е, явно не я бях заредил добре за пръв път и от играчка с нея бях изтощил батерията.

    Така че, като станах сутринта се озовах с изтощена батерия на електронната цигара и зарядно в офиса :)

    Все пак в интерес на експеримента изпуших няколко цигари по-малко за събуждане. Колкото да отбележим случая. :)

    Сега батерията се зарежда, а аз се подготвям за рестарт на експеримента :) Стискайте палци. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Разбирам че по скоро се забавляваш от колкото да искаш да спреш цигарите. До колкото те познавам типично в твой стил.
    Това което бих ти споделил е че забавлението започва отначало в момент а в който спреш да пушиш и удоволствието се засилва със всеки изминал ден.

    Казах ти мисля че намерих решение с отказването. Ако си забравил и наистина искаш да спеш ще ти припомня как...

    Венци

    ОтговорИзтриване
  4. Обяд :)

    Цигарата е заредена и си я пуша отново. Пъхнах си и зарядното и кутийката с резервните Low пълнители в джоба.

    Междинен резултат - попуших сутринта, но по-малко. Дотук около кутия цигари по-малко изпушени. Сега преминаваме само на цигара, за да видим как ще е следобеда.

    ОтговорИзтриване
  5. 16:00 часа

    Батерията на цигарата пак се изтощи. Явно въобще не са мислили за пушач като мен при проектирането. Патронът още трае, но сега имам час зареждане.

    Ще изпушим 1-2 от другите :)

    ОтговорИзтриване
  6. 22:50 :)

    Край за днес. Въпреки всички перипетии - резултат - само 18 изпушени цигари. Което за мен си е постижение :)

    Да видим какво ще ни донесе утрешния ден...

    ОтговорИзтриване
  7. Пробвай утре с 17,след това 16...15...14,и то не остана до края на месеца си готов.А междувремено вземи инвестирай в още една електрона цигара,при твоята честота на пушене може да е от полза.

    Успех в утешния ден

    Саго

    ОтговорИзтриване
  8. Всичко от което имаш нужда е да си кажеш, че няма да пушиш повече и няма да пушиш повече. Един нов и съвсем различен живот :) Приятелката ми го направи преди 4-5 години, така че имам доказателства, че е възможно.

    ОтговорИзтриване
  9. 12:30 :)

    5 изпушени цигари, 2 от тях - излишно :)
    Още едно зареждане на батерията на цигарата :)

    Намаляването на цигарите, странно, но е съпроводено с чувство на дискомфорт, не чак болка, в белия дроб :)
    Няма психически дискомфорт.

    Продължавам да мисля, че пътя е важен, а не само крайния резултат... :)

    ОтговорИзтриване
  10. Браво Заро,

    Страхотна инициатива си подел. С интерес ще следя прогреса ти, тъй като и аз обмислям да мина на електронна. Давай смело напред, ние сме с теб!

    Поздрав,

    Теди Тонева

    ОтговорИзтриване
  11. 20:10 Все още в офиса...

    Отново свършила батерия преди серия срещи и съответно без електронна цигара на тях.
    Резултат - 17 изпушени нормални цигари. Днес явно няма да има подобрение...

    От друга страна съм изключително горд, че обичайните от години 7 цигари за събуждане, преди да стигна до офиса просто ги нямаше днес. За мен само това е достатъчен напредък.

    Да видим как ще завърши деня... :)

    ОтговорИзтриване
  12. Радостна вест! Преди 1 месец и 3 дни аз и приятелката ми си взехме електронни цигари от едно магазичне точно под входа на И. Атанасова :) Общо с всички лиготии покрай цигарата - 88 лева за бройка.

    От въпросния ден не съм докосвал нормална цигара, нито съм и пушил такава. Въпреки това си пуша електронната цигара доста стабилно - средно хабя по 1 пълнител на ден или казано с други думи - по 1.6 милилитра течност с 12 мг съдържание на никотин на милилитър.

    Друг е въпросът, че всичко идва от настройката на човека. Аз се бях настроил да си взема ел. цигара от около месец преди действително да си я купя. Когато я купих бях като малко детенце, на което са му купили много яка играчка. И до ден днешен е така. По-важното е, че не съм пушил от другите цигари - нямам нуждата да го правя, нито пък желанието.

    Учудващо за мен, успях да постигна самоконтрол до такава степен, че като ми свърши батерията през деня да си казвам "Fuck it! Мога да изтраям 1-2 часа без да си дърпам" - работи... поне при мен :)

    Дано и ти да успееш лека-полека да разкараш нормалните цигари и да минеш изцяло на ел. цигара, а в даден момент да можеш и без нея.

    П.С: Купил си си малка ел. цигара - малка батерия и малък пълнител. Има едни по-големи, верно са по-грозновати, но пък са много издръжливи, а и предлагат по-голям избор на никотинови течности (съдържание на никотин, аромати и вкусове)... мисля че са над 25 :)

    ОтговорИзтриване
  13. Браво, Debilz!
    И благодаря за съвета и подкрепата.

    Аз нямах никаква настройка, Загледах се в цигарата на Ива и реших да пробвам, за да видя какво е.

    Няколко дни по-късно влязох в обичайния магазин, за да си купя цигари, там си и купих и първата срещната електронна цигара (понеже стара ми едно не работеше, друго имаше гаден вкус). Не съм правил проучване на пазара, не съм мислил какво ще стане.

    По - късно същия ден по съвсем друга причина реших да опиша процеса. Подчертавам процеса.
    С всички открития, които правя и всичко, което ми се случва.

    Дните ми са натоварени напоследък и гледам да не си причинявам допълнителен дискомфорт. Засега успявам и това също е важно.

    Надявам се тези описания да са полезни някому.

    ОтговорИзтриване
  14. 00:12 Край на деня.
    Резултатът е 20 цигари изпушени, около 7 от тях - абсолютно излишно.

    От друга страна - голяма победа на сутрешното кафе - без цигара.

    Така че - лягам си горд, независимо от по-големия брой. Слагам батерията да се зарежда :)

    ОтговорИзтриване
  15. 0:22 Край на деня.

    Нищо за отбелязване. Батерията на цигарата за нищо не става вече. Очаквам да ми я сменят. 20 изпушени цигари.

    ОтговорИзтриване
  16. Заро, знаеш че никога не бих те обидил, обаче да се избъзикам - винаги. Та, като чуя за замяна на обикновената цигара с електронна, кой знае защо, в съзнанието ми винаги изплува един в... - абе, дето ги продават в секс-шоповете. Уж усещането същото и дори по-добро (не съм пробвал, но някои жени твърдят така), обаче някакси ми се струва крачка срещу природата...:)))
    По-добре ги отказвай направо или мини на лула.

    ОтговорИзтриване
  17. Хайде човеко, отказа ли се от експеримента. аз съм вече 10-ти ден само на електронна цигара, от кутия и половина минах направо на електронна. Вземи си отначало течност с високо ниво на никотин /24 мг/, за да бъде стреса ти по малък, и аромат- най близък до обикновенна цигара, макар че такава смрад не слагат в никотиновите течности. И си вземи 2 батерии да не си търсиш повод да запалиш от другите. Първите 3 дни ми беше дискомфортно но си казах на инат ще издържа само на електронна. И ето вече 10-ти ден и нямам никакъв, ама никакъв интерес към обикновенните цигари. Ако искаш още съвети, кажи, тъй като преди да премина на електронна цигара изчетох всичкия материал в нета май на тази тема :). Айде успех и не се давай, голям мъж си и не се оставяй на малка цигарка да те пребори ;)

    ОтговорИзтриване
  18. Ако продължава да смуче цигарката показана на снимката много скоро ще му мине мерака. Ползвал съм преди години и пурата която също се вижда на снимка - в сравнение с това което в момента се предлага по магазини и сайтове пурата е пълен въздух :-). Моят съвет е: купи си някакъв по сериозен хардуер за да разбереш удоволствието от е-пушенето. Умишлено не споменавам марки и модели за да не прозвучи като реклама но инфо в нета има много. Лошото е че има и много ментета но като прочете няколко теми в нета човек лесно ще се научи да ги разпознава. Успех в Е-пушенето ( изпаряването)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Че е боклук цигарката, боклук е :)
      Но то и затова си беше експеримент. :)

      Само не разбрах, защо ако нещо е хубаво да не му направим реклама? Тук не е телевизия или радио, там има ограничения. Тук може, даже трябва.

      В края на краищата, ако нещо е хубаво, нека го насърчим, няма за какво да се правим на по-големи католици от папата :)

      Изтриване
  19. Ами, аз се зачетох..ама не разбрах защо ми свърши "книжката" преди финала..хаха, сякаш някой и е окъсал страниците Какво стана с експеримента, Заро? Последна инфомация 22 окт. 2012!

    ОтговорИзтриване
  20. И аз като Лора ... Днес си купих 1 електронна цигара , мога да кажа че от както съм я купил си я пуша , и съм изпушил 3 цигари нормални но не ми се пиши от тях ... Ако има някакво развитие Заро ще се радвам да споделиш :)

    ОтговорИзтриване
  21. За съжаление развитието е... пуша си цигари.
    Гладам да не са много, но... си пуша

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Закисване на буре

Ето го и самото буре - готово, закиснато. Аджамия съм в буретата. Така каза един приятел, докато му разказвах тази история. И е прав. И понеже доста се борих с решаването на проблемите, които сам си създадох, реших да ги опиша тук, за да предпазя други или поне да им кажа как да се оправят. :) Ето и историята: Купих си буре. От всички места, където се произвеждат и продават бурета, избрах (от бързане – нали все нямам време), най-близкото до офиса – магазин за битови подаръци на „Пиротска”. Какво му е лошото на магазина ли? Ами не е магазин за бурета. Там просто има и това. Доста по-скъпи са и не се продават много много. Резултат? Тотално разкиснати. Опадали обръчи. Дупки между дъските, през които буквално можеш да бръкнеш с пръст. Е, ако си детенце... С моите пръсти не става. Замислих се дали да не ида до Брестница например (навярно и с горивото щеше да ми излезе по-евтино) или поне до женския пазар. Но бях харесал вече буре от дебели дъбови дъски. Четири и половина литра, нелак

Двигател на Стърлинг - една добра играчка

Можете ли да си представите топлинен двигател, който се задвижва от топлината на чаша чай и може да върти малък вентилатор?  Възможно е и дори можете да си го направите сами вкъщи, като използвате например старо CD, кутийка от кола или други подръчни материали. Интернет е пълен с различни планове и схеми. Изберете си и пробвайте.  За по-несръчните, като мен, има и готови модели за сглобяване или направо готови машини в Amazon. Моделът от видеото, например, струва около 40 долара. Аз си избрах една изключително красива, според мен, машина за сглобяване на Böhm Stirling-Technik GmbH , която ми гарантира и един безкрайно забавен ден на сглобяване и гордостта от направеното с ръцете ми. Първият такъв двигател е бил създаден и патентован от Робърт Стърлинг през 1816 година и представлява двигател с външно горене (какъвто е и парната машина). Стърлинг е бил шотландски свещеник и е създал двигателя като безопасна алтернатива на парния двигател (ранните парни машини са имали влечението да се в

В бизнеса явно няма местен шовинизъм

Велинградските празници на културата, спонсорирани от вода "Бачково". На пръв поглед изглежда, че когато става дума за бизнес, сме приятно лишени от местен шовинизъм. А може би става дума за лоши търговски практики или обикновена липса на далновидност? Или се потвърждава правилото, че никой не е пророк в собственото си село.