Как да подобрим клетката за папагали

Папагалите :)
От месец сме горди собственици на папагали (всъщност са на детето). В общи линии е голямо забавление, внесоха допълнителна живинка в къщата, а него го радват особено много.

Но думата ми е за чистенето около тях. Почистването на самата клетка, хранилки и т.н. не е проблем. Обаче се оказа, че докато ядат просото си, разхвърлят доста обелки от него по пода. Самата клетка има нещо като леген на дъното, но той не е в състояние да спре хвърчащите просо и обелки. Резултат - пространството около клетката често беше по-мръсно от дъното на клетката. На пода има и килим, така че ежедневната прахосмукачка ни беше в кърпа вързана.

Това, което измислихме с общи усилия, бяха две допълнителни прегради от картон, останал от училище, които са с около сантиметър по-високи от положението на хранилките. Така от една страна не се закрива клетката, а от друга - много малко от изхвръкналото просо успява да "ги прескочи" и да финишира на пода. Чистенето отново се сведе до веднъж седмично.

Преградите са около един - два сантиметра
по-високи от хранилките
Повече за преградите:
Тъй като стените на легена на дъното на клетката имат лек наклон, същия се следва и от картонените прегради. Така всичко изхвръкнало естествено се хлъзга и пада на дъното при другите боклуци и пясъка за дъно, от където се маха при почистване на клетката. В резултат преградите се запазват чисти и могат лесно да се ползват доста време. На снимката са на двадесетия си ден.

Изглед отстрани.
Този наклон би създал проблем при конструирането и изрязването на преградите, ако искахме да построим непрекъсната преграда. При тази клетка обаче е невъзможно или поне доста трудно, тъй като захващането на легена (дъното) за клетката се намира отстрани. Така че опростихме конструкцията, като изрязахме просто две правоъгълни парчета картон. Предполагам, че при смяната им ще се постарая да направя краищата им вертикални, та да стои по-красиво. Тогава парчетата ще са във формата на трапец. Изчисляването на ъгъла не би трябвало да е проблем.

Бих се радвал ако намеря нещо такова, готово произведено, в магазините за домашни любимци. Би могло да е от прозрачна пластмаса. Или клетка, която предварително е съобразена с това. Когато купувахме настоящата, нямаше нещо подобно в няколкото магазина, които разгледах.

Междувременно решението засега изглежда добро и практично, като същевременно не ограничава видимостта към главните герои - папагалите. Така че го препоръчвам. :)

Коментари

Популярни публикации