Пропускане към основното съдържание

Как да подобрим клетката за папагали

Папагалите :)
От месец сме горди собственици на папагали (всъщност са на детето). В общи линии е голямо забавление, внесоха допълнителна живинка в къщата, а него го радват особено много.

Но думата ми е за чистенето около тях. Почистването на самата клетка, хранилки и т.н. не е проблем. Обаче се оказа, че докато ядат просото си, разхвърлят доста обелки от него по пода. Самата клетка има нещо като леген на дъното, но той не е в състояние да спре хвърчащите просо и обелки. Резултат - пространството около клетката често беше по-мръсно от дъното на клетката. На пода има и килим, така че ежедневната прахосмукачка ни беше в кърпа вързана.

Това, което измислихме с общи усилия, бяха две допълнителни прегради от картон, останал от училище, които са с около сантиметър по-високи от положението на хранилките. Така от една страна не се закрива клетката, а от друга - много малко от изхвръкналото просо успява да "ги прескочи" и да финишира на пода. Чистенето отново се сведе до веднъж седмично.

Преградите са около един - два сантиметра
по-високи от хранилките
Повече за преградите:
Тъй като стените на легена на дъното на клетката имат лек наклон, същия се следва и от картонените прегради. Така всичко изхвръкнало естествено се хлъзга и пада на дъното при другите боклуци и пясъка за дъно, от където се маха при почистване на клетката. В резултат преградите се запазват чисти и могат лесно да се ползват доста време. На снимката са на двадесетия си ден.

Изглед отстрани.
Този наклон би създал проблем при конструирането и изрязването на преградите, ако искахме да построим непрекъсната преграда. При тази клетка обаче е невъзможно или поне доста трудно, тъй като захващането на легена (дъното) за клетката се намира отстрани. Така че опростихме конструкцията, като изрязахме просто две правоъгълни парчета картон. Предполагам, че при смяната им ще се постарая да направя краищата им вертикални, та да стои по-красиво. Тогава парчетата ще са във формата на трапец. Изчисляването на ъгъла не би трябвало да е проблем.

Бих се радвал ако намеря нещо такова, готово произведено, в магазините за домашни любимци. Би могло да е от прозрачна пластмаса. Или клетка, която предварително е съобразена с това. Когато купувахме настоящата, нямаше нещо подобно в няколкото магазина, които разгледах.

Междувременно решението засега изглежда добро и практично, като същевременно не ограничава видимостта към главните герои - папагалите. Така че го препоръчвам. :)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Закисване на буре

Ето го и самото буре - готово, закиснато. Аджамия съм в буретата. Така каза един приятел, докато му разказвах тази история. И е прав. И понеже доста се борих с решаването на проблемите, които сам си създадох, реших да ги опиша тук, за да предпазя други или поне да им кажа как да се оправят. :) Ето и историята: Купих си буре. От всички места, където се произвеждат и продават бурета, избрах (от бързане – нали все нямам време), най-близкото до офиса – магазин за битови подаръци на „Пиротска”. Какво му е лошото на магазина ли? Ами не е магазин за бурета. Там просто има и това. Доста по-скъпи са и не се продават много много. Резултат? Тотално разкиснати. Опадали обръчи. Дупки между дъските, през които буквално можеш да бръкнеш с пръст. Е, ако си детенце... С моите пръсти не става. Замислих се дали да не ида до Брестница например (навярно и с горивото щеше да ми излезе по-евтино) или поне до женския пазар. Но бях харесал вече буре от дебели дъбови дъски. Четири и половина литра, нелак

Двигател на Стърлинг - една добра играчка

Можете ли да си представите топлинен двигател, който се задвижва от топлината на чаша чай и може да върти малък вентилатор?  Възможно е и дори можете да си го направите сами вкъщи, като използвате например старо CD, кутийка от кола или други подръчни материали. Интернет е пълен с различни планове и схеми. Изберете си и пробвайте.  За по-несръчните, като мен, има и готови модели за сглобяване или направо готови машини в Amazon. Моделът от видеото, например, струва около 40 долара. Аз си избрах една изключително красива, според мен, машина за сглобяване на Böhm Stirling-Technik GmbH , която ми гарантира и един безкрайно забавен ден на сглобяване и гордостта от направеното с ръцете ми. Първият такъв двигател е бил създаден и патентован от Робърт Стърлинг през 1816 година и представлява двигател с външно горене (какъвто е и парната машина). Стърлинг е бил шотландски свещеник и е създал двигателя като безопасна алтернатива на парния двигател (ранните парни машини са имали влечението да се в

В бизнеса явно няма местен шовинизъм

Велинградските празници на културата, спонсорирани от вода "Бачково". На пръв поглед изглежда, че когато става дума за бизнес, сме приятно лишени от местен шовинизъм. А може би става дума за лоши търговски практики или обикновена липса на далновидност? Или се потвърждава правилото, че никой не е пророк в собственото си село.