И ние сме източник на аутсорсинг

Снимката е от сайта на My organic market био магазини
Обръщали ли сте внимание колко много смилянски боб се продава по пазари, сергии, магазини и колко често присъства в менютата на традиционните ресторанти? Излиза, че Смилян е голямо село, с огромни обработваеми площи, които като минимум заемат целите Родопи.

Всъщност Смилян е неголямо село в Смолянско, обвито в митове и легенди :) Даже Wikipedia е доста противоречива по този въпрос. Според нея, публикувано на една страница, селото се намира на надморска височина „около 800 метра” и същевременно на 1111 метра. Населението е 2500 жители и почти същевременно (година по-късно) 1691 жителя.

От само себе си се налагат някои изводи:
Селото е силно терасирано и даже изградено на етажи. Така може да се произвежда повече боб – на всеки етаж – насаждения. :)
През 2009 или е настъпил масов мор от глад, понеже е бил изнесен всичкият боб или е въведена нова технология по отглеждането, която изисква по-малко хора, а останалите са се заели с транспортирането и продажбата на продукцията по света и наоколо.
Теорията, че висят на опашки пред различни патентни ведомства намирам за злонамерена, понеже се споменават „над 300 жители, занимаващи с отглеждането на този сорт, са изявили желание продуктът им да бъде регистриран със запазен знак”. Т.е. триста и малко жители. А разликата в цифрите за населението е над 700. Даже да ходят по двама, за да си правят компания по опашките за патенти - пак не пасва. :)
Или генералният извод, че авторът е недогледал и истината е съвсем другаде.

Доста мислих върху това и по пътя на логиката, разкрих вероятната истина:
Ние сме държава, член на ЕС, т.е. от семейството на богатите. И като такава страна постепенно пренасяме трудоемките производства в третия свят (разбирай Китай). И изведнъж всичко ми стана ясно - всъщност Смилян е източник на аутсорсинг услуги в Китай. Пренесли сме някои от 300-те патента, арендовали сме малка провинцийка, примерно колкото Полша, и произвеждаме. Няма как иначе да е. Това трябва да е истината. Както започнахме производство на кюстендилските ябълки и череши в Македония. :)

Има и иновация в това – всеки може да прави мобилни телефони и всякакви електронни джаджи в Китай. Да ми се обадят обаче европейците, когато започнат да произвеждат боб там. И да си платят за патента! Тогава ще им дадем и рецептите как да го готвят. :)

Коментари

 1. Така, така, периодично у дома се оказвам с "Добруджански боб", произведен в Китай, аз. :-)

  ОтговорИзтриване
 2. Мерси, Заро, че написа, това което си мислех за Смиленския боб. Леща, боб, сусам, ядки, всичко е от Китай ... но само ако се зачетеш в малките букви, иначе не личи да е Китайско.

  ОтговорИзтриване
 3. Всъщност нали вече трябва да се пише по етикетите производителя?
  Може пък и в Китай да има Смилян. Както и в Хърватска има :)
  Има и друга възможност - хърватския Смилян да е другия голям производител на боб :)

  ОтговорИзтриване
 4. Хахахаха! Всички картофи са от самоков, а всички дини от Любимец и т.н.

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации