Пропускане към основното съдържание

Нямало работа в България? Как не! Упътване как да влезем в обществената прослойка “Тя, хубавата работа, само с връзки...” - второ издание 8 години по-късно

Днес попаднах на тази статия, която съм писал преди 8 години за един сайт, който вече не съществува като такъв, а само като архив на (почти всички) статии без коментари.


Каква е разликата днес, 8 години по-късно? Ами вече се или не се кандидатства – така е сигурно, че няма да те поканят на интервю или се кандидатства за абсолютно всички намерени неподходящи позиции. Ефектът е същия.

Само вече не ми е до майтап с цялата работа. Така че приятно четене на старата статия и архива.

Коментари

 1. хм ... е, чак пък толкоз зле ли е положението? Едно време беше голям юруш на стажовете, кандидатстването ... в момента хората (от моето време, де) или са със самостоятелна фирма, или работят за едни от най-престижните такива (HP, Deloitte), имаме и цял един зам.-министър на образованието (!!!!!!!) ... и това всичкото за период от около 7-8-9 години, което си е доказателство, че България е страната на неограничените възможности!
  Не знам какво да кажа ... аз имах съвсем друга представа ...

  ОтговорИзтриване
 2. Съгласен за неограничените възможности.

  Оказва се обаче, че трябва да поясня малко идеята.
  А тя е, че нещата и съдбите на хората зависят само от тях, от техните действия и бездействия.

  Витае едно мнение, че някой трябва да дойде и да ни оправи. Има и друго, че нещата се случват от самосебе си и не искат да се напъваме. И двете се грешни според мен.

  Също така няма генерално решение на проблемите ни. Те се решават тогава, когато всеки решава неговите и когато всеки ден прави едно нещо по-добре от вчера.

  Това което може да ни се даде отвън, са по-добри условия. Факт. Но те винаги могат да са още по-добри, т.е. да има повод за недоволство и не вършене на нищо. Номера е да си вършим работата в условията, които имаме.

  И последно. Оплакваме се, че сме най-бедните в ЕС. Но сме вътре, което е много. Най-малкото се мерим с (едни от) най-добрите. И второ - има много неща, които не могат да ни се случат (виж арабските държави напоследък).

  Така че да не се оплакваме толкова, а да се хващаме на работа. Току виж сме се доближили до германците :)

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Закисване на буре

Ето го и самото буре - готово, закиснато. Аджамия съм в буретата. Така каза един приятел, докато му разказвах тази история. И е прав. И понеже доста се борих с решаването на проблемите, които сам си създадох, реших да ги опиша тук, за да предпазя други или поне да им кажа как да се оправят. :) Ето и историята: Купих си буре. От всички места, където се произвеждат и продават бурета, избрах (от бързане – нали все нямам време), най-близкото до офиса – магазин за битови подаръци на „Пиротска”. Какво му е лошото на магазина ли? Ами не е магазин за бурета. Там просто има и това. Доста по-скъпи са и не се продават много много. Резултат? Тотално разкиснати. Опадали обръчи. Дупки между дъските, през които буквално можеш да бръкнеш с пръст. Е, ако си детенце... С моите пръсти не става. Замислих се дали да не ида до Брестница например (навярно и с горивото щеше да ми излезе по-евтино) или поне до женския пазар. Но бях харесал вече буре от дебели дъбови дъски. Четири и половина литра, нелак

Двигател на Стърлинг - една добра играчка

Можете ли да си представите топлинен двигател, който се задвижва от топлината на чаша чай и може да върти малък вентилатор?  Възможно е и дори можете да си го направите сами вкъщи, като използвате например старо CD, кутийка от кола или други подръчни материали. Интернет е пълен с различни планове и схеми. Изберете си и пробвайте.  За по-несръчните, като мен, има и готови модели за сглобяване или направо готови машини в Amazon. Моделът от видеото, например, струва около 40 долара. Аз си избрах една изключително красива, според мен, машина за сглобяване на Böhm Stirling-Technik GmbH , която ми гарантира и един безкрайно забавен ден на сглобяване и гордостта от направеното с ръцете ми. Първият такъв двигател е бил създаден и патентован от Робърт Стърлинг през 1816 година и представлява двигател с външно горене (какъвто е и парната машина). Стърлинг е бил шотландски свещеник и е създал двигателя като безопасна алтернатива на парния двигател (ранните парни машини са имали влечението да се в

Свищов вече има ферибот!

Долу, в средата се вижда малко от пристаналия ферибот. Това е фактът, който най-много ме впечатли при последното ми посещение там. В далечината се вижда новата фабрика. На отсрещния бряг има нова румънска фабрика, която бяхме видели и предишния път. Собственикът и е наел за момента около 30 души от Свищов, които да работят в нея и е купил ферибот с който да ги превозва. В свободния си капацитет фериботът вози и туристи на цени 2 EUR за пътник и 5 EUR за автомобил.  Така че – за желаещите да пътуват има още една възможност. В Румъния има доста добър път право на север, който излиза в Александрия. Снимките са направени от градинката за отдих, която е на високото в града (Свищов няма добра крайбрежна алея). Градинката за съжаление е малко запусната, но все още открива прекрасна гледка към най-южната (мисля) част на Дунав. Реката е особено широка и в добро време времето там е доста приятно. Дунав е доста широк тук, но голяма част е доста плитка. Иначе посещението мина обичай