Нямало работа в България? Как не! Упътване как да влезем в обществената прослойка “Тя, хубавата работа, само с връзки...” - второ издание 8 години по-късно

Днес попаднах на тази статия, която съм писал преди 8 години за един сайт, който вече не съществува като такъв, а само като архив на (почти всички) статии без коментари.


Каква е разликата днес, 8 години по-късно? Ами вече се или не се кандидатства – така е сигурно, че няма да те поканят на интервю или се кандидатства за абсолютно всички намерени неподходящи позиции. Ефектът е същия.

Само вече не ми е до майтап с цялата работа. Така че приятно четене на старата статия и архива.

Коментари

 1. хм ... е, чак пък толкоз зле ли е положението? Едно време беше голям юруш на стажовете, кандидатстването ... в момента хората (от моето време, де) или са със самостоятелна фирма, или работят за едни от най-престижните такива (HP, Deloitte), имаме и цял един зам.-министър на образованието (!!!!!!!) ... и това всичкото за период от около 7-8-9 години, което си е доказателство, че България е страната на неограничените възможности!
  Не знам какво да кажа ... аз имах съвсем друга представа ...

  ОтговорИзтриване
 2. Съгласен за неограничените възможности.

  Оказва се обаче, че трябва да поясня малко идеята.
  А тя е, че нещата и съдбите на хората зависят само от тях, от техните действия и бездействия.

  Витае едно мнение, че някой трябва да дойде и да ни оправи. Има и друго, че нещата се случват от самосебе си и не искат да се напъваме. И двете се грешни според мен.

  Също така няма генерално решение на проблемите ни. Те се решават тогава, когато всеки решава неговите и когато всеки ден прави едно нещо по-добре от вчера.

  Това което може да ни се даде отвън, са по-добри условия. Факт. Но те винаги могат да са още по-добри, т.е. да има повод за недоволство и не вършене на нищо. Номера е да си вършим работата в условията, които имаме.

  И последно. Оплакваме се, че сме най-бедните в ЕС. Но сме вътре, което е много. Най-малкото се мерим с (едни от) най-добрите. И второ - има много неща, които не могат да ни се случат (виж арабските държави напоследък).

  Така че да не се оплакваме толкова, а да се хващаме на работа. Току виж сме се доближили до германците :)

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации